boris.štok

boris.štok

‘Puls’ za novi početak Borisa Štoka

Objavljeno 30.10.2017.

Pred samo godinu i nešto razgovarao sam s Borisom. Još uvijek je u rukama čvrsto držao nakanu da se ne odvoji od matičnog sastava Quasarr. A da pokrene samostalnu karijeru tada mu se učinilo neprihvatljivim i preteškim zadatkom. Pokazivao je duboku odanost i prijateljstvo prema članovima grupe, uljudnost koja je sve češće u našem društvu nepoželjna osobina. No, iz nekog razloga, vjerujem da ćete to sami istražiti na internetu, nedavno je naprasno odlučio snimiti vlastite ideje i pjesme, zagrizavši u tu ideju čvrsto poput rotvajlera.

I doista, upornošću i talentiranošću za stvaranjem, te pravilnim odabirom svojih suradnika upravo mu ovih dana izlazi debitantski solo projekt. Riječ je o extended play proizvodu koji sadrži pet pjesama i jednu reprizu.

Svijet se, na neki način, nalazi pred radikalnim promjenama, a Boris je vlastite mijene i nemire koji rezoniraju u njemu samom odlučio podijeliti s istomišljenicama, no, ne miješajući vanjske utjecaje, već ih istražiti duboko u sebi. Naravno, u tom smislu nije preinačio pristup poznat od prije s Quasarrom, ali je svakako počeo probijati granice svoje prirode, suočavajući se s tlapnjama koje su kolektivno, a potom i individualno usvojene. Prepustiti se očaju i traženju nekakvog žrtvenog jarca u kulturnoj i rock sceni za stanje kakvog sada znamo nije prva Borisova briga. Možda će se stvari pogoršati, da, ali to neće destabilizirati njegov nepresušni izvor inspiracije. ‘Ispod kože’ otvara e.p., zvukom je i atmosferom donekle naslonjena na matični sastav, no, to je i očekivano jer bilo bi neumjesno šokirati svoj široki krug prijatelja i fanova nečim neprivlačnim i odbojnim.

On se naprosto prilagodio uvjetima koje je postavio sebi, želeći nadmašiti prijašnju karijeru, ali ne je se i odreći. Glas je, shvatljivo, u prvom planu, a osim što je prenositelj teksta, on mu služi i kao filtrirana emocija, te još jedan od instrumenata kojim gradi ambijent svake od pjesama. Vokalne su akrobacije, poput one u najhitoidnijoj ‘Kao mi’, izvedene na razini arija, ili ako hoćete rock referencu, na način Buckleyja, svejedno kojeg, oca ili sina. Amen. Teško mu se tko može približiti na toj razini u sličnoj kategoriji, i zaboraviš pri slušanju na svoje tegobe, na pogani rječnik s interneta, loše pjesme s radija i na prezasićene polpete s češnjakom.

‘Tišina’ svakako nije dijelom Borisova života, jer čini se da mu je ama baš sve podređeno muzici, ali je naziv sporije treće stvari s materijala. I ovdje je riječ o usamljeničkoj lirici, o podrijetlu ovoga bi se dalo možda više istražiti no prepustimo to detektivima kritičarima, ili možda o diskretnim porukama kojima želi dati do znanja da razumije posljedice napuštanja bez obzira što ih nije osobno doživio tako intenzivno. U svakom slučaju, verbalni mu je izričaj ponekad direktan, a ponekad i hermetično metaforičan. Srećom po nas takvim pristupom nije zamoran, već potpuno posvećen. ‘Voli me još ovu noć’ je klasik Denis&Denis, veliki hit iz 1985., a neobično da se u Borisovoj verziji još nije pretvorio i u ovovremenu smeš uspješnicu.

Netipično za ičiju novu karijeru je započeti ‘samostalno’ uz pomoć nekog drugog etabiliranog izvođača, pomislili biste, no u slučaju Borisa odluka se pokazala ispravnom, pa je Yaya iz Jinxa bila odličan marketinški, ali i umjetnički potez. ‘Ove misli’ su podijeljene ravnopravno između ovo dvoje sjajnih vokala, i nigdje izvedbom ne ulaze na skliski teren romantičnog bijega, već se distancirano drže tijekom trajanja pjesme. Jeftina i očekivana rješenja očito nisu Borisov metod.

Posljednja stvar s mini albuma naziva Puls je ponavljanje gradiva s početka, ‘Ispod kože’, no ovog puta se radi, iako na omotu piše akustična verzija, o nešto ogoljenijoj, ali i dalje vrlo nabrijanoj, snažnoj varijanti pjesme koja ne pati od viška alfa mužjak slika. Zaključujem nakon višekratnog preslušavanja Pulsa (zanimljivo je da se oproštajni album nekadašnje riječke skupine Diskurz zvao upravo tako) da je riječ o uvjerljivoj uvertiri za novi početak karijere Borisa Štoka, sa željom da se iz oporbe što prije preseli u vladajuću strukturu naše estrade.

Vrati se natrag »